Efter 40 år tog det 38 minuter till guld

Av: Gunilla Schönning | Datum: 2017-05-10 | Visad 338 gånger

Den 6:e september 1977 sprang Birgitta Billstam sin första orienteringstävling. 40 år senare vann hon - inte ett - utan två guld i klassen Damer 70 i veteran-VM på Nya Zeeland. Helt utan hjälp av landslag, sponsorer och betalda träningsläger.

– Mina inspiratörer är ungdomarna i JOK. När de pushar och hejar blir träningen rolig, säger hon.

På prispallen med tvåan och trean i sprint Galina Vershinina, Ryssland och 3:an Sharon Crawford, USA samt H70-gubbarna.

VM-sprinten gick på universitetsområdet i Auckland. Birgitta sprintade 1,7 kilometer på 13:46 minuter och det räckte till ett VM-guld. Men, det är små marginaler i sprint. Efter halva banan låg hon efter med 13 sek för att sedan vinna med 49 sekunder

Hon verkar minnas långdistansen i Woodhill bättre. 3,8 kilometer tog 38,33 minuter i en terräng som bestod av både tät vegetation och lättsprungen öppen hög tallskog. Det strandnära området med beväxta sanddynor var tekniskt svårt med gropar och en hel del höjdmetrar att avverka.

Motståndet var hårt, med en amerikanska, en ryska , en svenska och en norska som de värsta konkurrenterna. Lite nervöst innan, men Birgitta intalade sig att hon inte kunde påverka de andras prestationer, bara sin egen.

– Jag startade sist och när jag kom ikapp två av dem kändes det ganska bra. Men det var ingen jaktstart så säker kunde jag inte vara.

Missade prisutdelningen

Långdistansens 38,33 minuter resulterade i ytterligare ett VM-guld. Kanske minns hon det bättre för att hon missade prisutdelningen.

– Det var snopet. Men vi skulle hinna med flyget hem till Sverige så jag kunde inte vara kvar på prisutdelningen. Medaljen levereras personligen endera dagen av vår silvermedaljör Uffe Radler som stannade kvar några dagar.

Guldskorna!

Tränat långsamt

Birgitta Billstam har fokuserat och laddat för veteran-VM i ett helt år. Tränat löpning, styrka och orientering med Nissar och JOK:s ungdomar. Tränat extra, men långsamt för att bygga upp kroppen, undvika sträckningar och skador. Korta intervaller som successivt blivit allt längre.

– Och ibland har jag avstått för att undvika skador. Jag har lyckats hålla mig skadefri och frisk.

Hittar fortfarande min första kontroll

Birgitta började orientera i 30-årsåldern. Då var det korporientering som liknar dagens motionsorientering.

– Min allra första tävling sprang jag den 6:e september 1977 i Runby, Upplands Väsby. Den första kontrollen låg vid en punkthöjd och jag tror att jag fortfarande kan peka ut den. En månad senare hade vi KM på jobbet ute vid Domarudden och jag vann. Då var jag fast!

Birgitta var småbarnsförälder och tog givetvis med sina barn ut i skogen.

– Jodå, jag kan nog säga att jag ”satte ut Annika i skogen” tidigt. Hon är fostrad in i orienteringen.

Gör ditt eget race

Nu finns tre världsmästare i familjen Billstam. Birgitta, Annika och hennes sambo Thierry. Övriga familjemedlemmar kallar Birgitta för sina bästa sponsorer och coacher.

Fick du något tips från Annika inför VM?

– Hon sa: ”Gör ditt eget race”.

Håll fokus

Dina unga inspiratörer i JOK, vad är ditt bästa tips till dem?

– Håll fokus! Nästan alla kan springa, det svåra är att hålla fokus på orienteringen. Se till att bygga upp kroppen långsamt för att undvika skador och kom ihåg att bålstyrka är lika viktigt som benstyrka.

 

 

 

 

 


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

Internt Inlägg. Du måste logga in för att se meddelandet.

Mats, 2017-05-14

Bäst i klubben! Grattis

Niklas, 2017-05-11

Bästa sprintlöparen i familjen. Annika har bara ett VM-silver

LP, 2017-05-11

Strålande insats! Verkligen en bragd att vinna i både sprint och långdistans! Stort grattis Birgitta!

Birgitta N, 2017-05-10