Inomhusorientering – virkning eller TV-spel?

Av: Leif M. | Datum: 2018-02-04 | Visad 521 gånger

Så var den här inomhushelgen avklarad och för mig var det premiär för den här nya varianten av orientering. Tipsen innan loppet handlade om ”behov av 3D-tänk”, ”omvänd orientering”, ”förmåga till problemlösning” och ”logisk kunskap”. ”-Borde passa mig perfekt!”, tänkte jag.

Väl i startfållan kom jag i samspråk med en funktionärsherre som frågade om det första gången, vilket jag svarade jakande på. ”Ta det lugnt, tänk i förväg och ge inte upp” var hans grundtips. ”-Du kommer se tävlande sittande i korridorerna, för att lista ut hur de ska komma vidare!!” Haha, tänkte jag, jag har orienterat i 40 år så hur svårt kan det vara?

Då jag har väldigt sen start har jag hunnit se en hel del av våra duktiga ungdomar rusa runt i korridorerna och visst har jag sett att en del inte varit helt nöjda med sina vägval och väl i mål snackas det om missar på flera minuter, någon har t o m ”missat fem minuter på en kontroll”! Detta till trots kommer alla i mål på anständiga tider trots att de i många fall är lika mycket noviser som jag, ja ja, jag kommer inte lockas in i några fällor! Hur svårt kan det vara?

Tänk vilken folkfest det ändå kan bli med ett par tusen personer med orienteringskoppling både från hela Sverige och med en hel del utländska löpare på plats och alla verkar trivas! Ja det är bara att ge sig iväg och njuta…..

Hur det gick för mig?

Ja, ettan gick ganska bra, sprang bara in på en toalett av misstag, tvåan gick utmärkt, trean krävde ett varv i byggnaden och förflyttning mellan ett par våningsplan då det var enkelriktat, men inga problem, fyran var lite smålurig, men jag känner mig nöjd. Så är det dags för femman, vad sjutton, hur ska jag komma dit? Upp från tredje till sjätte våningen, ner igen, ut i en flygel, ner i ett prång, men nej ingen femma, återvändsgränd. Efter 15 minuter inser jag att jag missat en halvtrappa mellan plan 3 och 4…. Den sjätte kontrollen ligger 30 meter (!) från femman fågelvägen, men den ser lite inklämd ut på kartan och jag inser att det bara finns en väg dit, trappan märkt H och våning 4:a, men hur kommer man dit?

Klockan går och 20 minuter senare passerar jag för fjärde gången åter kemisalen mellan kontroll 2 och 3. Jag vet knappt vilket plan jag är på och har ingen aning om hur jag ska ta mig till 6:an. Tänker på startfunktionären, sjunker ner på en laboratoriestol och breder ut A3-kartan framför mig, pulsen slår efter trapplöpningen och jag försöker lösa problemet. Tror mig se en lösning och rushar iväg… 15 minuter senare är jag tillbaka i kemisalen igen… Det är då det händer. Jag ger upp, jag lyckas inte lösa gåtan hur jag ska ta mig de 30 metrarna från kontroll 5 till kontroll 6 utan går tillbaka till målet (50 meter bort).
 
Hur blir då betyget för denna orienteringsvariant? Ja, på något sätt känns det som virkning, som om man försöker ta sig fram med virknålen genom öglorna på olika sätt….eller som det gamla klassiska TV-spelet där man i en labyrint blir jagad är färgglada monster som hotar att äta upp dig… 

Hursomhelst blir jag imponerad av alla ungdomar och barn som tar sig runt, det krävs nog en ung hjärna för att se lösningarna så enkelt, men kul var det och jag gör gärna om det igen någon gång. Den gången med en mycket mer ödmjuk inställning vid startpunkten!


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar