Vi ritade själva in kontrollerna på kartorna

Av: Gunilla S. | Datum: 2018-04-09 | Visad 734 gånger

Nils, Maj och Karl-Axel var med för 60 år sedan

– I början hade vi särtryck av Kartverkets kartor i skala 1:50 000 och fick rita in våra kontroller själva på kartan, minns Karl-Axel Johansson.
– Och den tiden räknades in i vår totala tid, påminner Nils Fogeby.

Hemma hos Nils och Maj Fogeby i Viksjö trängs KM-plaketterna på väggarna. Det är de mycket åtråvärda KM-plaketterna som Märta Pettersson målat (du hittar en intervju även med henne på hemsidan). Nils Fogeby är den som vunnit allra flest, 38 stycken.

– Jag sprang så fort för jag ville vinna dem, säger Nils stolt och visar upp sin samling.

– Sedan blev det silverskedar, vi har nog 35 - 40 sådana också, säger Maj, som också hon var med från början, även om det handlade mer om anmälningar och administration än löpning för henne.


Många KM-plaketter trängs på väggen hemma hos Nils och Maj Fogeby.

Känner du igen Uffe Radler?

Karl-Axel minns bara en KM-vinst för egen del, han var istället ungdomsledare mellan 1958 och 1970. Han visar en grånad tidningsbild ur Nils Fogebys klippsamling, en bild från 1960-talet där han lyfter upp en ung snabblöpare.


Känner du igen Karl-Axel till höger som lyfter upp Uffe Radler?

– Känner du inte igen Uffe Radler? Jag kunde se på ungarna redan från början vilka som skulle bli duktiga, säger han.

Karl-Axel, Nils och Maj Fogeby är några av dem som var med när JOK startade 1958. Karl-Axel hade varit med i JGIF (Jakobsbergs gymnastik och idrottsförening) sedan 1952, terränglöparen Nils kom från Kallhällsklubben Triangeln.

– Det var min svåger, Hans Nordström, som var drivande för att det skulle bli en orienteringsklubb i Järfälla, berättar Maj. Han var också en av de tidigaste ordförandena i klubben.


Maj har kvar alla medlemsmatriklarna.


Karl-Axel och Nils bläddrar i Nils klippbok.

Nöje och avkoppling i friluftsidrotter

Orientering, skidor och skidorientering stod på programmet för den nybildade klubben:

”….och därtill hörande instruktionsverksamhet för nybörjare av olika åldrar.”

Både kvinnor och män var välkomna som medlemmar.

”… tävlingsmedlemmar och andra som är med för motionen och trevnadens skull, samt ungdomar och sådana som kan finna nöje och avkoppling i att arbeta med friluftsidrotter.”

Jo, det stämmer ganska bra även idag. Maj, Nils och Karl-Axel tror dock att träningen var lättsammare på den tiden. Mer okey att skoja till det och göra bort sig.

– Träningen var inte så allvarlig, vi hade mest kul, säger Karl-Axel. Jag hade aldrig riktigt någon tävlingsinstinkt utan fick alltid leta efter kontrollerna. Fast en gång var jag faktiskt med i förstalaget på tiomila. Men då kunde jag hänga.

Sammanhållning

Nils, med alla sina KM-vinster, är mer tävlingsmänniska och berättar om löpträning på tisdagarna, gymnastik på måndagarna och långträning på helgerna. Ett koncept som fungerar fortfarande.

– Jag var bra på att springa och vi turades om att leda löpträningen de första åren. Eftersom Hasse Nordström lade alla banor lärde jag mig mycket av honom.

– För mig var sammanhållningen, den sociala delen viktigast, säger Maj. Det var inte så många kvinnor som sprang, men vi hade några duktiga, bland annat Ingrid Olsson som sprang förstasträckan i stafett-VM 1976 som Sverige vann.

Nils är en av dem som i modern tid digitaliserat JOK:s kartor.

– Det var särtryck från Kartverket och vi fick rita in våra egna kontroller på kartan innan vi sprang, minns Karl-Axel.

– Och den tiden räknades in i vår totala tid, lägger Nils till.


Nils visar en av sina tidiga kartor där han själv fick rita in kontrollerna.

Granar, naturpass och vandring

Med ålderns rätt springer de inte lika mycket längre. Men motionen, naturen och känslan för JOK har de kvar. Nils och Maj tar dagliga promenader.

Karl-Axel jobbar med naturpasset och har de senaste fem - sex åren även varit klubbens grangeneral. Granförsäljningen började 1964 och har i många år varit ett bra tillskott till klubbens kassa. På 1960 och 1970-talet sålde klubben ungefär 2 000 granar varje år. Nu är konkurrensen större och det blir ungefär 1 000 granar per år.

– Vi köper fortfarande våra granar från Nelsons, sönerna till en tidigare medlem, Stickan Nelson, säger Karl-Axel.

Försäljning på tävlingar

Samtalet hos Maj och Nils böljar vidare mellan olika klubbstugor, den första i Västra Jakobsberg och Granskog som invigdes två gånger. Nils ingick i stugkommittén från och till några år och lade ned mycket arbete.

– Värst slet vi med vattnet. Vi skulle bygga till en bastu på stugan men kunde inte borra tillräckligt djupt för att få tillräckligt med vatten. Det är därför bastun ligger längre ner.

Nils, Maj och Karl-Axel minns solskolan som gjorde JOK till en av landets största klubbar eftersom alla skolbarn automatiskt blev medlemmar, de minns tävlingsresultat och banläggning med närgångna biffkor. Och Karl-Axel berättar om midsommarfirande.

– Det var JOK som arrangerade midsommarfirande på Kvarnbacken i Jakobsberg. Det kom massor av folk.

Började sälja kläder

Märta Pettersson gjorde de första klubbdräkterna, sen kom Karl-Axel på idén att sälja kläder, skor och annan utrustning på tävlingar. Troligen den första i landet som gjorde det.

– Jag hade en släpkärra, köpte in allt möjligt. Det kunde komma bortåt 2 000 personer till tävlingarna och det blev stor försäljning. Jag höll på i sju - åtta på 1960-talet. Ol-service hette mitt företag.


Jag var nog en av de första i landet som började sälja kläder och skor på tävlingarna, minns Karl-Axel.

Hur ser ni på framtiden för JOK? Framgångar, storlek på klubben?

– Svår fråga, orienteringen och träningen utvecklas och jag tror det är bra att de jobbar med kurvbilder, labyrinter, stegträning och inte bara löptränar. Att rita kartor är ett väldigt bra sätt att lära sig orientera.

– Klubben blir mer och mer populär. 450 medlemmar är mycket. Men blir klubben för stor finns risken att man tappar i sammanhållning. Det behövs fler ledare och det kan vara svårt att få fram, funderar Karl-Axel.

Text och foto: Gunilla Schönning

Vad minns du? Dela gärna med dig av egna minnen från JOKs 60-åriga historia! Se mer på https://jarfallaok.se/gb/anekdoter.php (du behöver vara inloggad för att se sidan).

Länk: https://jarfallaok.se/gb/anekdoter.php


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

Härliga minnen

Ulf, 2018-06-16

Ja, många härliga minnen väcks! Denna klubb har funnits med mig i hela mitt liv, och mycket har hänt under alla år! Tack morbror Hasse Nordström för att du fick min pappa att börja orientera och senare starta denna genom åren framgångsrika orienteringsklubb. Jag är för alltid en "Jokare" i mitt hjärta, hur mycket eller lite jag än deltar i verksamheten numera!

Gunilla "Fogis" Thunstedt, 2018-04-13

Kan Karl-Axel ha varit den första i hela Sverige (eller världen?) att sälja kläder, skor, etc. vid orienteringstävlingar...?

Kläderic, 2018-04-11

Tack för fint reportage!!

Leif, 2018-04-10