Sommarsemestern är äntligen här

Av: Mats L. | Datum: 2018-07-16 | Visad 426 gånger

Vad passar bättre att göra en första semesterdag än att summera en intensiv OL-vår och en varm försommar som lockar till utomhusträning av alla de slag. Klockan är sex på måndagsmorgonen och familjen sover fortfarande, själv har jag inte kommit in i sommarmorgonsmod än. Det är härligt att sitta utomhus med datorn och skriva av sig alla intryck.

Jag har precis läst en artikel om den tidigare elitorienteraren Joakim Brinkenberg i SvD som inleds med:

"Joakim Brinkenberg fick betala ett högt pris för att hålla sig på topp – när smärtan var som värst kunde han nästan inte gå. Orsak: Hård träning, för lite återhämtning och en kultur där man skulle tåla att ha ont.

– Att uthärda gav pluspoäng, säger han."

Genom åren har vi nog haft lite av den kulturen i Järfälla OK också. Nu har vi det otroligt lyxigt i JOK med vår klubbtränare Anders Nissar som stöttar med ett balanserat och genomtänkt träningsupplägg för den som vill utveckla fysiken, det mentala och orienteringsförmågan. Orientering är en individuell idrott och med det behövs ett egendriv för att utvecklas, men våga fråga varandra och Anders om träningstips. Det gäller inte minst om du känner att du får ont någonstans av din träning eller tycker att du tränar på men inte utvecklas.

Att Järfälla OK hela tiden blir bättre och bättre symboliseras väl av årets 10-mila. Vi fick runt 9(!) lag, där många presterade långt utöver vad de är vana vid. Resultatmässigt var det extrakul att herrlaget kom bland de 100 bästa trots att halva laget kastade in handduken (skador, sjukdomar etc) under veckan innan . Vi har många steg kvar att ta innan vi kan ses som en elitklubb både på herr- och damsidan, men vi rör oss ditåt. Jag ser med spänning fram emot 10-mila 2020 på hemmaplan i Upplands-Bro. Även arrangemangsmässigt pågår förberedelserna inför 10-mila 2020 med JOK:are i ett antal nyckelroller.

Ungdomarna ångar på och toppar efter våren för första gången någonsin Stockholms Ungdomsserie. Det ska bli spännande att se om det håller hela vägen. Skogssport har varit på besök för att skriva om den ledarutbildning som Sara Andersson drog ihop för att lyfta hela ledargänget till en ny nivå. Håll utkik i kommande nummer. Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara med på Våravslutningen och Davidsfighten, men de kort som delades på FB från den tyder på att både ung som gammal hade det bra tillsammans.

I de möten jag har haft med kommunen lyfts Ängsjölyftet och Barkarbyloppet fram. Under ledning av Birgitta Billstam och Lars Jonasson får alla skolungdomar då prova på orientering via Ängsjölyftet. För många av oss passerar detta jättearrangemang obemärkt förbi iom att det sker på dagtid. Olika arrangörsgäng varje dag. Men det pågår hela maj och det är fart och fläkt. Många barn som inte provat orientering förut springer banan flera varv. Barkarbyloppet i kombination med Barkarbydagen håller på att bli en tradition som lockar ut järfällaborna. Ett stabilt genomfört arrangemang som Albin och Arne Kvarnefalk höll ihop med bravur. För kommunen är dessa två arrangemang mycket viktiga i och med att de är inkluderande, hälsosamma och skapar glädje.

Utöver det egna tävlandet och tränandet har Järfälla OK har under maj och första halvan av juni genomfört ett femtiotal arrangemang av olika slag. Det kan tyckas mycket men har vi bara rätt energi och framförhållning in i det vi gör är det bara kul. Känslan av att tillsammans har genomfört ett stort eller litet arrangemang på ett bra sätt slår det mesta.

Hoppas ni alla får (har) en bra semester

Mats Lundbäck, ordf Järfälla OK


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar