Järfälla Orienteringsklubb

Året var 1958
Året 1958 var en tid då Stockholms city förändrades helt och då förorterna växte upp. Då samlades några av Nordväststockholms orienteringsentusiaster och bildade JOK. Även orienteringssporten stod då inför en stark förnyelse. Bl.a. med de nya flerfärgskartorna i andra skalor än den gamla generalstabskartan följde helt nya möjligheter att bredda och utveckla OL-sporten. JOK fick genom framsynta grundare – främst Hans Nordström – ett modernt snitt redan från början. Idag är JOK en av Stockholms större OL-klubbar med ca 400 medlemmar.

Klubbstugan Granskog
JOK’s klubbstuga heter Granskog och ligger på Järvafältet nära Jakobsberg och Kallhäll. Den köptes 1969 och har byggts
till, byggts om och underhållits av medlemmar som satsat många timmar och dagar. En genomgripande renovering gjordes
2012 i klubbens egen regi som kostade ca 0,5 MSEK. Granskog är en fin och naturlig samlingspunkt för träningar och träffar på Norra Järvafältet och är samtidigt ett exempel på hur man lyckats förvandla ett militärt övningsområde till ett allemans fritidsområde. Genom kommunens försorg har man funnit en lösning som innebär att orienterare, ryttare, ornitologer, naturfrämjare och alla andra med till synes oförenliga intressen ändå kan samsas inom området med sina aktiviteter. Under 2013 färdigställdes ett efterlängtat elljusspår i anslutning till Granskog.

Kartor
På kartfronten har JOK varit mycket aktiv, och idag har vi ett tiotal aktuella OL-kartor över Järfälla och Upplands-Bro kommuner samt många skolkartor. Under senare år har flertalet kartor överlåtits till Norrkartor, men bl.a. Viksjö, Kallhäll och Tibble tillhör klubbens egna databas. I Ulf Radler har vi också tillgång till en renommerad kartritare som tillsammans med andra JOK-are ständigt ser över våra närkartor. Under 2013 har såväl Brunnakartan som Hällkana i Bro kommun reviderats.

Arrangemang
Klubben arrangerar oftast ett par nationella tävlingar varje år. Budkavle-SM 1973 och sista femdagarsetappen 1975 är kanske några av de viktigaste arrangemangen liksom ungdoms-SM 2003. JOK ingår i den s.k. 25mannafamiljen, vilket innebär stora arrangemangsåtaganden vartannat år. Jubileumsåret 2008 stod vi som medarrangör till 25manna-kavlen i Rinkebyskogen (Danderyds kommun). 2013 är vi åter huvudarrangör av 25-manna, denna gång i Brunna.

Klubbens namnkunniga löpare
Lasse Palmquist, Anders Erik Olsson, Ingrid Ohlsson, Hasse Holmberg och Sören Runesson är bara några av de mest namnkunniga löparna i klubbens historia och som även har representerat landslaget. VM-guld och silver i budkavle för damer
och herrar, två student-VM-guld, NM-kavleguld samt SM-guld H21 dag och lång, H20 dag, D20-kavle är några resultat, som visar vilken topp klubben haft. Två tiomilasegrar och segrar i 25manna visar också en bredd på toppen. I dagens JOK är det
främst ungdomarna som håller de äldre fina traditionerna vid liv. Men Kristin Löfgren kom 2007 3:a på Medel-SM och 6:a
på Lång-SM i D18 och en handfull lovande juniorer bådar gott för återväxten. Nämnas bör i detta sammanhang att klubben fostrat många duktiga orienterare som idag springer för andra klubbar t.ex. Annika Billstam, Linné/Lidingö, bl.a. världsmästare i stafett 2007 och långdistans 2011.

Till sist
Sist men inte minst får man i detta sammanhang inte glömma alla fantastiska ledarinsatser genom åren samt
övrigt ideellt arbete i styrelse, kommittéer, utskott etc. Ett exempel på den fina klubbgemenskapen att t.ex. ställa upp när det verkligen behövs är 2007 års tävling i Bålsta (som valdes till årets arrangemang av Stockholm Orienteringsförbund) då man samtidigt höll i parkeringen vid Scandinavian Masters Golftävling vid Arlanda. Ett ständigt fortgående ungdomsarbete är en oomtvistlig förutsättning för ytterligare framgångar. Under de senaste 5 åren har Järfälla OK varit med i det s.k. Ängsjölyftet
under våren och träffat kommunens alla skolelever i årskurs 8-9. Vi hoppas ständigt hitta morgondagens orienterare som borgar för fortsatta.

JOK´s ordförande genom åren

1958-1961 Lennart Sandell