Solsken och glada barn på Nytorps gärde - tredjeplatsen bärgad!

Av: Leif M. | Datum: 2023-09-18 | Visad 51 gånger | Gillats av 0 medlemmar

Så har årets klang och jubelföreställning, finalen i Ungdomserien 2023, avgjorts, denna gång på ett soldränkt gärde i söderförorten Kärrtorp, där en gång torpet Nytorp tronade.

Inför finalen låg JOK-ungdomarna på tredje plats och nu gällde det att hålla undan för vassa Sundbyberg och storsatsande Skogsluffarna. De senare hade hela 95 namn i startlistan och vi i JOK fick nöja oss med 56 namn, skulle det räcka…..?

Banorna var småkluriga och många kontroller satt tätt, så fler än vanligt gick i felstämplingsfällan. D14-tjejerna hade det tuffast och där låg en arrangörsfadäs i fatet. I starten fanns nämligen felaktiga kontrolldefinitionslappar som innehöll en kontroll mer än vad som fanns på banan/kartan. Efter ett snabbinkallat sammanträde för tävlingsjuryn, fick man ta det ganska trista beslutet att skrota resultatlistan och ge alla deltagare i D14 samma poäng och ”resultatet” deltagit. Tråkigt såklart för arrangörer och tävlande, men uppfattningen var att det åtminstone inte fick någon betydelse för pallplaceringarna. Innan beskedet från juryn hade dock Sumpan närmat sig oroväckande snabbt och var faktiskt förbi JOK med 34 poäng en kort stund mot slutet av tävlingen. Då hade vi fortfarande 11 löpare ute på banan mot Sumpans endast 6 löpare, så med facit i hand hade vi hållit undan ändå.

Finalen är på många sätt speciell, mycket glädje och fest, många hejarop och glada miner och att se barn och ungdomar rusa in över upploppet med breda leenden i ansiktet, är en fröjd! Något man unnar fler att vara med om! Så alla ni som av olika anledningar inte var med i år. Missa INTE finalen nästa år!

I år var det runt 750 barn som deltog, före pandemin närmare 1000.
Så att orienteringen i Stockholm har en utmaning med frågan att få ut barn och ungdomar till helgtävlingarna är glasklart och något som speakern Göran Hellgren tog upp i sitt refererande! Sätt målet att vara ute på tävlingar MINST tre gånger på hösten och tre gånger på våren, var hans vädjan och önskan till deltagare, föräldrar och klubbledare. Här behöver klubbarna hjälpas åt, skapa tydligare budskap kring sporten orientering och på alla sätt hitta vägar att sänka trösklarna, något som Stockholms Orienteringsförbunds representanter på plats även flaggade för.


Kommentarer

Inga kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar.

D:9 T:25 Loggen