Järfälla OK har sorg

Av: Leif M. | Datum: 2024-02-05 | Visad 438 gånger | Saluterats av 12 medlemmar

I går nåddes styrelsen av det mycket tråkiga budskapet att Karl-Axel Johansson somnat in.

Karl-Axel var på många sätt en ur-JOK:are. Han var med redan när föreningen bildades 1958 och han har därefter varit en av de allra mest hängivna JOK-arna genom alla tider. Karl-Axel var för många JOK-are idag ”Mr Granförsäljning” och en gång berättade han för mig att han varit med och sålt granar för JOK från början. Även under granförsäljningen nu i december 2023 var han med på grankommittémöten i Granskog och högst närvarade vid öppning och stängning de olika försäljningsdagarna, med släpvagn, yxa och såg i högsta hugg. Han kom alltså att sälja granar för JOK i hela 58 år!

Karl-Axel var länge aktiv som ledare i Järfälla OK och många har rekryterats till klubben genom honom. En av dessa är Göran Lundqvist som blev adept hos Kalle när han kom till klubben en gång för länge sedan.

Göran berättar:

”Karl Axel - vilken eldsjäl! Kalle var en oerhört betydelsefull person.

Han brydde sig om och var väldigt mån om andra. Mycket empatisk.

Kalle var den första person som jag träffade när jag klev in på ungdomsträningen i Aspnässkolan (1976). Han var ungdomsledaren med ”ett stort hjärta”. Han hade koll på det mesta. Jag tror han har haft ett finger med i det mesta inom klubben. Ungdomstränare, Granskogsansvar, grankommittén m.m.

Samtidigt som han hade sin frisörverksamhet och engagemanget i klubben, så sålde han även kläder på orienteringstävlingar (OL-service (namnet på företaget)). Han var den första att göra det i Stockholmsområdet, så en riktig pionjär i sammanhanget.   

När JOK tog ett omtag och gjorde en satsning på att bygga en fungerande ungdomsverksamhet kom Karl-Axel upp till Granskog och njöt av att se sin klubb blomstra. Han uttryckte att han var stolt. Jag själv kände verkligen att han var stolt över att några av hans ungdomar (bl.a. jag) nu är aktiva i klubbens utveckling.

Han är en person som fått många JOKare att börja i klubben samt säkerligen påverkats av hans entusiasm, en av dem han rekryterade till föreningen var ex Ulf Radler.

Kalle var verkligen en ur-JOK:are som levde med och för föreningen. Stor sorg!”

Karl-Axel Johansson skulle fylla 86 år under 2024 och var sedan länge hedersmedlem i Järfälla OK. Frid över hans minne.


Kommentarer

Inga kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar.

D:4 T:82 Loggen