JOK 60 år: Märta Pettersson var med när JOK grundades

Av: Gunilla S. | Datum: 2018-03-05 | Visad 1793 gånger

Orientering har varit mitt liv

Den 13 december 1958 flyttade Märta Pettersson till Kallhäll. Två dagar senare startade hon och ett 25-tal andra entusiaster Järfälla orienteringsklubb.

– Jag har levt för orienteringsklubben, säger Märta Pettersson, som skapat klubbens logotyp, målat 500 KM-plaketter och både designade och sydde alla klubbdräkter de första åren.

Hon minns hur det började på restaurang Mirola i Jakobsberg. Där träffades ett 25-tal personer med bland annat Nils Fogeby, Karl-Axel Johansson, hon och hennes man Folke i spetsen.

Idén var att slå ihop några småklubbar i Solna, Spånga och Järfälla. Frågan hade diskuterats ett par år och resultatet blev nu en specialklubb för orientering, skidor och skidorientering. Lennart Sandell utsågs till ordförande och i år firar Järfälla OK 60 år!

Klubbloggan håller ännu

Hemma hos Märta i Kallhäll trängs prispokaler, plaketter, hedersmedlemskap och konst.

– Vi hade en tävling om hur klubbens emblem skulle se ut och den vann jag, konstaterar Märta och visar klubbflaggan med gran, kompassnål och namnet Järfälla OK under.

Det är samma emblem som idag, lika stilren och modern idag som för 60 år sedan.

Det ena gav det andra och Märta designade och sydde alla klubbdräkter från början. Hon visar en av de tidiga jackorna med ficka på magen.

– En gång satt jag i bilen och sydde i de sista knapparna i dräkterna på väg till en tävling, minns hon.


Märta Pettersson designade och sydde JOK:s första klubbdräkter.

Unika KM-plaketter

Idrott och konst är viktiga ingredienser i Märtas liv. Hon har varit bland annat sömnadskonstruktör, hållit kurser, målat akvarell och porslin som hon ställt ut. Den senaste utställningen hade hon 2017 i Kallhäll.

– Det går att se konsten i allt, menar hon och visar olika alster från Gotland och Frankrike, tavlor, träskulpturer och små ljuvliga ägg av fabergémodell.

När det var dags för klubbmästerskap var det därför Märta som gjorde plaketterna. Varje vinnare fick en plakett i form av en unik porslinsmålning. Hon gjorde totalt 500 stycken olika. En av de sista gick till JOK:s nuvarande ordförande Mats Lundbäck 1988.

– Nils Fogeby är nog den som har fått allra flest, 38 stycken, säger Märta och visar en blå skrivbok där hon noterat alla som fått hennes plaketter. Jag har skrivit upp vilka motiv de hade för att de inte skulle bli likadana.


I en blå skrivbok har Märta skrivit upp alla som fått JOK-plaketter.

Orientering, vad är det?

Från början höll Märta på med friidrott, cykel, skidor och kanot. 1934 utsågs hon till ”Södertäljes idrottsflicka”. Första idrottsklubben hette Kanotisterna, men det var hos cykelreparatören Valter som hon fick frågan om hon ville delta i en orienteringskurs.

– Orientering, vad är det, minns jag att jag frågade, berättar Märta. Och det lät ju kul att springa i skogen med karta så jag följde med. Då var jag 17 år och kursledaren Folke Pettersson, min blivande man, var en av Sörmlands stora orienterare på den tiden.

1:50 000

På den tiden var kartskalan 1:50 000 och Märta har många minnen från Sörmland.

– En gång skulle vi ses på ett torg i Södertälje för att cykla till en tävling. Jag hade min flicka på cykeln, men åkte till fel torg. Då cyklade jag direkt till tävlingen, sprang min bana och undrade varför jag var så ensam när jag kom i mål. Jag förstod inte att jag hade vunnit, jag hade ju startat sist!

Märta visar några av sina priser och utmärkelser. Här finns bland annat bland annat hederspris från orienteringsförbundet, hedersmedlemskap i Sörmlands skogsflickor, ett andrapris från ett DM i Sörmland, ett guld från en Gotlandstävling.

Helg utan älg

– Vi fick inte springa i skogarna här under älgjakten. Då åkte vi till Gotland där det inte fanns några älgar, minns Märta.

Idag är det den återkommande ”Helg utan älg” som lockar orienterare från hela landet varje höst.

För tio år sedan blev Märta även hedersmedlem i JOK. Idag saknar hon kontakterna med klubben när det mesta ligger på internet, men hon vill gärna vara med på 60-årsjubileet. Och även om hon inte orkar orientera idag är hennes budskap till alla yngre orienterare att aldrig sluta med orientering.

– Man måste röra på sig och orientering är så roligt att det inte går att sluta när man väl har börjat. Jag har verkligen levt för orienteringsklubben, den har varit mitt liv.


JOK:s emblem är också Märtas skapelse.

Text: Gunilla Schönning
Foto: Mats Lundbäck


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

fint reportage ! har själv en del KM.placketter jag är stolt över!!

anser även att JOK s klubbmärke är nr 1 mina andra klubbar genom åren har ej den status

Ulf elis, 2018-12-04

Tack Gunilla för detta reportage.
Alltid kul att få en historia på pränt och Märta är definitivt en del av JOK.

Tomas, 2018-05-02

Mkt bra reportage med fina bilder på en fantastisk klubbmedlem!

Ulf, 2018-03-16

Toppenbra Gunilla, att du fått lite historia från Märta på pränt!!

Gunilla "Fogis" Thunstedt, 2018-03-14

Vilket härligt reportage! Tack Gunilla!! Länka gärna upp det på Fejjan!

Leif, 2018-03-06