Favorit i repris - på omvänt vis

Av: William G. | Datum: 2018-08-05 | Visad 757 gånger

Förra året hamnade JOK över de flestas förväntningar på en 5:e plats men i år såg det svårare ut eftersom vi hade tappat vår stjärnlöpare Oskar som blivit för gammal. Men trots det så var Järfälla fast beslutna att försöka springa minst lika bra som förra året. Här nedan följer en redogörelse från två Järfälla löpare med små och stora ögonblick genom natten fram till tidig morgon.

Ungdomens 10Mila

Det började med några sena lagändringar då Noel som skulle springa andra sträckan var sjuk. Manne hoppade in på Noels plats. Konrad och Erik täppte resten av luckorna.

Eter en halvlång bussresa med glasspaus var vi nere vid arenan strax utanför Holmestad. Vi installerade oss i tälten och tittade och hejade på vårt HD12 lag som dessvärre slutade som felstämplade. Efter en lagsamling med taktiksnack och nummerlappsutdelning gick laget och la sig inför den stundande tävlingsnatten.

03.00 William, vår snabba förstasträckslöpare ger sig iväg ut i skogen efter en kortare vila. William har många fina förstasträcksmeriter från 2018. Inte bara var han 10 minuter före Järfällas förstalag på 10-mila utan han var även en av de bästa löparna på den finska stafetten Jukola och var därför ett självklart val på förstasträckan.

03.12,59 William ligger 5a vid första radion och rör sig snabbt genom skogen i tätklungan.

03.45,51 William växlar till Manne Hammarberg som 26a i en stor klunga bara runt tre minuter efter ledande Brobyggarna.

Sträcka 2 - en kamp mellan bom och spik

Manne hamnar med en dålig klunga (säkert finnar!) och bestämmer sig för att springa ifrån och köra själv, men den kluriga Tiomilaskogen har flera fällor gillrade för Manne och han tappar därför till 29e plats. Manne var inte särskild nöjd med sitt lopp men lovar att ta revansch nästa år.

Sträcka 3 - kämpa tills du spyr

På sträcka tre gav sig Erik Bovallius ut på en sträcka som från början var natt men som i mål hade övergått i tidig gryning. Erik springer snabbt och kämpar som en häst trots att han är med i Järfälla och inte i Hagen. Målet är att skicka iväg Anton Silier tillsammans med Gustav Runefors på fjärde sträckan och därför ger Erik allt han har för att hänga med Växsjös tredjesträckslöpare. Han ger så mycket att han till slut spyr på spurten men stannar inte trots det. Även fast Växsjö hann iväg före så plockar Erik tre platser och Järfälla är tillbaka på 26e platsen igen.

Sträcka 4 - snabb jakt i skogen

Ut sprang Anton redo för en klurig gryningssträcka. Målet var nu att komma topp tio även fast det kändes hyfsat avlägset. Anton var snabb som vanligt men tappade ändå en placering. Det viktiga på den här sträckan var att gå stabilt så att vi sedan skulle kunna plocka på de snabba lätta sträckorna.

Sträcka 5 - vinden susade förbi barnen

Manne hade vid det här laget sett att det var flera kombinationslag som låg före Järfälla vilket gjorde att en förargad Manne informerade kvarvarande löpare att målet var att slå alla kombinationslag. Isak som inspirerades av Mannes känslosamma tal tog till sig detta och sprang tillsammans med Miia ock Melker upp Järfällas lag till 20e plats.

Sträcka 6 - A new hope

Stämningen i laget hade stigit avsevärt efter den första gula sträckan och även fast vi låg 10 minuter efter topp 7 lagen (de som får pris) sprang Jonatan Andersson ut med snabba ben, stärkta av låten Starkare Tillsammans. Jonatan gjorde ett bra lopp och plockade två placeringar.

Sträcka 7 - Sehr gut gemacht Konrad!

Anton hade som tidigare år värvat sin tyske kusin Konrad till stafetten vilket Järfälla var tacksamma över. Konrad var fast besluten att göra neunundneunzig luftballons till einhundert luftballons genom att blåsa upp en ny med sitt vinddrag. Med ballong i hand kom han i mål tre platsen före vad han sprang ut som. Vi var nu på femtonde plats. Endast åtta minuter efter topp 7.

Sträcka 8 - Pasta for president visar vart skåpet ska stå

Snabbt gick det i skogen på den orangea sträckan. Niklas hade 100% koncentration för att inte behöva leva med skammen från att ha bommat en orange bana. Med hjälp av Nissars valda sanningar plockade han till en elfte plats. Vi var nu endast tre minuter från sjundeplatsen. Nu var inte längre topp 10målet utan vi siktade på topp fem vilket inte längre tedde sig vara så avlägset, speciellt inte med Johan x2 på slutet. Hela laget hade nu ett bättre humör och följde spänt sträcka 9.

Sträcka 9 - Lundbäck strikes back

Efter en jobbig vår full av skador gjorde Johan en storslagen comeback när han plockade tre platser på sin sträcka. Nu låg vi på en åttonde plats, närmre målet än någonsin tidigare. Manne gladde sig över att det nu bara fanns ett kombinationslag före oss och dessutom var vi bara 7 minuter efter 5e platsen.

Sträcka 10 - Ropa inte hej förrän Johan är i mål

Johan gick ut med 100 procent och sen så ökade han som som Sudden skulle ha uttryckt det. Järfällalaget väntade spänt vid varvningskontrollen efter att få se sin löpare varva. Där stod också IF Hagen som hade gått ut som 2a. 50 sekunder efter Hagens löpare Reto kom vår egna Johan Langerak och varvade som 6a. Besvikna Hagen löpare sa ändå självsäkert ”skönt att vi blockade Järfälla i alla fall” vilket Johan hade andra planer för. Tre minuter före Hagen kom en nöjd Johan i mål. Hagen fick lära sig att man inte ska ropa inte hej förens Johan är i mål. Johan hade trots några småbommar lyckats hålla ihop loppet och plockade tre platser. Till Mannes glädje hade han krossat det sista kombinationslagen som vart utan pris.

Järfälla kom alltså 5a precis som förra året men i år var vi inte starkast i början och tappade på slutet. Istället tog vi hem det på de sista sträckorna efter en stabil natt. Nu laddar vi om för en rolig orienteringshöst med bland annat Halikko och 25-manna och nästa år kommer vi tillbaka, starkare än någonsin tidigare.

Skriven av Pasta20(Niklas) och William


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

Trevlig läsning, man kan riktigt känna av spänningen under tävlingen.
/Sara

Sara, 2018-08-13

Ni har ju en framtid som sportjournalister efter tävlingskarriärerna.
Bra skrivet av er och bra orienterat av alla.
//Skägget

Jan, 2018-08-12

Härligt kämpat och finfint resultat!
Och inte ens Sudden hade gjort ett mer målande reportage.

Johan, 2018-08-06

Vilket bra referat!

Mark, 2018-08-06

Supertrevligt reportage!

Birgitta, 2018-08-06

Tack för en härlig rapport!!

Leif, 2018-08-06