"Hemligt vapen” bakom Järfällas tyske mästare

Av: Gunilla S. | Datum: 2019-03-29 | Visad 767 gånger

Foto: Nina Döligast

Förra året kom han till A-final i SM samtidigt som han blev tysk mästare. Järfällalöparen Anton Silier är landslagsman i Tyskland, SM-löpare i Sverige och en stark stafettlöpare för Järfälla OK.

   – Pappa är mitt hemliga vapen, avslöjar han.

Anton Silier har många släktingar i Tyskland. Tillsammans med orienterande kusiner bildade han ett stafettlag för några år sen. Det blev starten på en orienteringskarriär i Tyskland och 2016 tog han plats i tyska landslaget. 2018 blev han tysk mästare och samma år tog han sig till A-final i SM.

Det började tidigt med miniknat när mamma och pappa ville orientera. Men i tio-elvaårsåldern tröttnade Anton. För mycket stiglöpningar och lite för enkel orientering tyckte han då. När han sökte sig tillbaka till orienteringen något år senare var det svårare och därmed roligt igen. Träning, tävlande och kompisar fick honom att satsa.

– Jag började träna ganska mycket, mer och mer orienteringsteknik. Men det är ändå löpningen som är min styrka, säger Anton, som tränar och tävlar sex - sju olika pass per vecka, alltid tisdagsträning och gärna på externa kartor.

O-ringen är bäst

Hans tips till de yngre orienterarna i JOK är ha kul och inte bry sig så mycket om resultaten. Om de sedan verkligen vill satsa får de kanske vara beredda på att det kan bli svackor och vara tråkigt ibland.

Trots SM och tyska mästerskap har Antons en helt annan tävlingsfavorit:

– O-ringen är bäst, det är alltid sommarens höjdpunkt. Fem dagars orientering och så häftigt med allt folk.

I slutet av mars vann Anton två tävlingar i närheten av Dresden i Tyskland. Foto: Nina Döligast

Grönt, flackt och färre detaljer

I Tyskland arrangeras inte lika många tävlingar som Sverige och Anton bedömer att han springer tre - fyra större tävlingar i Tyskland per år. Sverige och Stockholmsområdet har fler tävlingar och fler löpare och det gör att Anton tycker det är lite mer utmanande att vinna i Sverige.

– Terrängen i Tyskland är lite flackare, lite grönare. Det är fler stigar, men samtidigt färre detaljer att läsa in sig på.

På JOK:s träningar har han förstås stöd av Anders Nissar, i Tyskland är pappa Frank Steiner med som tränare.

– Pappa är min personliga tränare, mitt hemliga vapen.

Vad är det allra bästa med orientering?

– Att tävla, komma ut och träffa kompisar. Den bästa känslan är förstås att vinna och jag kan ofta känna det på mig om jag gjort ett bra lopp utan bommar.

Siktar på tysk mästare och medalj i stafett-SM

Vad har du för mål för 2019?

– Jag siktar på att bli tysk mästare igen och att lyckas så bra som möjligt i Sverige. I stafetter siktar vi i Järfälla på topp fem och gärna medaljplats. Vi har många bra stafettlöpare i Järfälla nu, säger Anton som precis kommit hem från två framgångsrika tävlingar i trakten mellan Chemnitz och Dresden i Tyskland.

– Det gick bra, jag vann båda tävlingarna. Den ena var en natt-tävling och där hade jag nog en fördel eftersom jag är van att springa i mörker.


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

spännande !

Ulf elis, 2019-04-06

Skulle vi kunna låna det hemliga vapnet inför 10-mila?

Gammeltysk, 2019-03-29