Nationaldagsorientering med värmechock och en trilskande sten

Av: Gunilla S. | Datum: 2019-06-07 | Visad 584 gånger

Nationaldagens motionsorientering vid Görväln lockade fler orienterare än vad arrangörerna väntat sig. Trafikproblem, 28-gradig värme och mygg är tydligen ett vinnande koncept. Men den där kontrollen vid stenen i branten, satt den verkligen rätt? Jodå, banläggaren kontrollerade: den satt rätt.

Ungefär 90 personer föredrog orientering framför nationaldagsfirande. De viftade hellre med mygg än flaggor. Några avslutade med årets premiärdopp i Mälaren, andra fortsatte till nästa orienteringstävling inne i stan. Och en del sprang även om starten redan stängt.

Skogen i Görvälns naturreservat är trickig. Många fler stigar än på kartan, många småhöjder, många torra sankmarker och en och annan sten som verkade saknas på kartan. Men orienterarna envisades med att fira nationaldagen i skogen.

– Tänk så här, förklarar Lars Jonasson...

– Det är klart jag passar på att orientera när jag är i Stockholm. Hemma har vi mest branter, här är det planare och lätt att springa, förklarade en löpare från Västsverige.

Anmälningsansvarige Mikael Hedin hade fullt upp, tidvis var det kö till anmälningen. Många helt nya eller relativt nya orienterare, många från andra delar av landet. Vid starten fick Tina Eriksson Edén och Thierry Reignier påminna om startstämplingen när löparna hade bråttom ut.

Banläggaren Christoffer Winander Schönning berättade om banorna, vad löparna skulle tänka på - och givetvis att de skulle återkomma till honom med synpunkter. Och hur var de nu med stenen, satt kontrollen rätt?

Hur var det nu med stenen?

– Den var klurig, men den satt helt rätt, jag gick ut och kollade en extra gång, förklarade Christoffer för ett par löpare när de gått i mål.

– Svår terräng men bra banor, tyckte andra löpare som lovade komma igen när höstens motionsorienteringar startar hos Järfälla OK.

Några typiska orienterarposer.

28:e augusti och 29:e september får de chansen igen. Hur ser det ut på parkeringen då?

Jippi, det är orientering idag! Vi kommer!

Trångt på skogsparkeringen.


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar