En eftermiddag med en mästare - Vilket karttecken har en övervuxen harv?

Av: Leif M. | Datum: 2020-03-22 | Visad 400 gånger

I dessa bistra tider får man söka andra vägar till att komma ut i skogen och luften. Häromdagen fick jag möjligheten att följa vår alldeles egna banläggarlegend, Ulf Radler, i hasorna under några timmar och under delskapandet av en ny sprintkarta i västraste Viksjö.

Jag är själv ganska oorienterad i Viksjöområdet, men hoppade på cykeln med GPS-en inställd på Orkestervägen och drog iväg. Efter en kuperad tur kom jag smått andfådd fram och efter en skogsparkering sammanstrålade jag med ”Uffe”, som de flesta kallar honom. Uffe var imponerande välutrustad med satellitkartor, kartutkast, hårt underlägg, varma kläder, ”avståndskikare”, GPS, pennor och inte minst, ett skarpsinne för banritning som var lätt att inse.

Jag fick en egen ”bräda” med pedagogiska kartutskrifter, jag hade med mig en penna, men hade tappat vantarna under cykelturen och var lite småsvettig…”därför tar jag bilen ut, man går ju ett par timmar nu och det är lätt att bli kall!”; sa Uffe, varefter vi drog iväg igenom den lilla skogsdungen och ut på en riktigt stor äng som har en betydande roll i den kommande kartan.

 Del av den blivande kartan.

Visst, jag har orienterat länge, över 40 år, men med alla kartor på brädan kände jag mig mycket förvirrad i början, flera gånger passar jag kartorna fel, vilket Uffe snabbt ser. Det Uffe ser på satellitkartan ser inte jag… ”Där ser du diket!” – ”Den vita fläcken indikerar höjden!” -  ”Där har satelliten fel!” Jag nickar, men det snurrar i skallen, känner mig som jag ska ut på en Inskolningsbana för första gången….. Efter en stund börjar det gå bättre, börjar förstå lite grann hur Uffe tänker, men han är snabb som en vessla i analysen, jag förstår verkligen att det är en mästare jag har vid min sida.

En timme har vi tagit oss runt 1 km och ängen tar slut, efter en kortis in i den glesa, men blöta, skogskanten, vänder vi tillbaka på ängens andra sida. Området är spännande på flera sätt och sannolikt utmärkt för en novis som mig, inga knepiga bergknallar med skrymslen och vrår utan tydlig och lättläst äng och skogskant, skönt!

På vägen tillbaka möter vi flera spännande föremål. På en liten höjd kommer mitt bidrag till den kommande kartan, då jag strax bakom höjdens topp hittar en stor övergiven och gräsbevuxen järnharv. Den har nog legat där i 50 år skulle jag tippa och jag ropar Ulf till platsen för beskådande. ”Ska den med på kartan”, frågar jag? ”Ja, den plockar vi med!”, säger Uffe och gör ännu en av sina många noteringar på sin bräda (fattar inte hur han kommer ihåg allting han noterar när han kommer hem.)

 Mästare vid vattenhinder

Vi hittar också ett gammalt vattenhinder och någon slags rostig silo på vägen tillbaka som båda också får sin plats på kartan och efter 2 timmar och 20 minuter är vi nöjda för dagen och då ansluter Ulfs hustru Lena som varit ute på en längre tur i naturen med kikare på magen. Hon säger att hon följt vår tur på avstånd (i kikaren) under en stund, så det var ingen fara för att vi skulle komma bort.

Några timmar senare, på kvällen, kommer en ny uppdaterad karta på mejl från Uffe. Det var kul att se hur han byggt på alla vår ”fynd” under dagen. Jag förstår att det är några varv kvar, en mästare av det här slaget är nog också en slags perfektionist. Hur många timmar det tar att rita en karta har herr Radler slutat räkna, säger han. Djupt imponerad av timmarna med Uffe känns kartan nästan lite grann som min, det känns stort! Jag ser fram verligen emot när kartan får göra ”premiär”! Området är utmärkt för ungdomssprint och känslan är att många kommer att gilla den när den används till träning eller tävling. Ett roligt avbrott i en i övrigt absurd period.


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

Jag fick också förmånen att följa med Ulf en dag då han ritade på sprintkartan i Viksjö.
Jag håller med Leif i det han skriver.
Man blev imponerad över Uffe's skicklighet, snabbt och detaljerat.
Det tog ett tag innan man kom in i Uffe's tänk och kunde se alla små detaljer,
som: Det där snåret på 2x2 meter får vi nog rita grönt och där har vi öppen mark på 4x4 meter o.s.v.
För Uffe gick det snabbt att avgöra vad som skulle vara med eller ej och hur det skulle ritas.
Man kan inte annat än bli imponerad av detta proffs. Det ligger många års erfarenhet för att
bli så proffsig.
Tack för en lärorik dag i Viksjö
Kjell Lindblom

Kjell, 2020-04-20

JOKvänner!

Jag följer JOK mest på distans numera men är djupt imponerad över vilken fin verksamhet klubben har på alla områden. Sträck på er alla duktiga ledare/tränare/funktionärer i JOK. Och JOKs egen "Kart- och banläggningsprofessor" och gode vän Uffe Radler skapar med sitt passionerade arbete för klubben ,bra förutsättningar. Kul med karta över Viksjö!

OL-hälsningar,
Mats Abrahamsson

Mats, 2020-03-24