Träningsläger i Idre

Av: Ann R. | Datum: 2020-08-09 | Visad 419 gånger

Med en sommar utan de vanliga sommartävlingarna och med anledning av en eventuell 10MILA i Idre Fjäll, åkte 33 Jokare dit för en spontan träningsvecka.

Ett träningspaket fanns på plats och Järfällas program fylldes på av Oskar med orientering i Grövelsjön och Halle (Tänndalen), plus löpning eller vandring. Det fanns även tid för sprint runt Idre Fjäll by och Urban (Micro-OL) runt Palmis stuga. Man kunde välja vilka dagar och träningen man vill genomföra eller att bara köra hela upplägget med två pass per dag.

Hur var skogen och träningar? Det fanns en blandning av fjällorientering och skogsorientering. Idre Fjälls träningspaket har varit populärt och det syntes tydlig i skogen med många spår. Men skogarna var fina, mossorna blöta, och terrängen lättlöpt trots blåbärsris. Många renar såg vi också och de till och med hälsade på oss vid stugorna. Städjan besegrades, syra hjortron provades, Njupeskär (Sveriges högsta vattenfall) besöktes och både Fulufjället och södra Kungsleden vid Gördalen blev vandrades eller löpts under veckan. Landslaget träffade vi vid träningen i Nybo, Grövelsjön. Det är inte varje dag man möts av Sveriges bästa i skogen, skuggad av Thierry Gueorgiou med en videokamera i handen.

Och hur är det med en orienteringsläger? En hel vecka med två pass per dag? Mitt första träningsläger var Sparresäter lägret i närheten av Skövde sommaren 1983. Jag var tretton år och var för första gången i Sverige. Vi var fyra ungdomar från Storbritannien som fick träna tillsammans med Svenska ungdomar. Vi väcktes 6.45 och fick springa två kilometer innan frukost. Sedan var det två pass om dagen. Det fanns även nattorientering som jag hatade och som tur var hade jag skavsår och missade den första. Men den andra kom jag inte undan. Så rädd blev jag att jag sprang så fort jag kunde och vann! Även idag tycker jag fortfarande inte om att springa nattorientering. Men1985 och 1986 blev det två veckors träningsläger i Ludvika och 1987 och 1988 i Halden, både med bara dagsorientering! De veckorna var hur kul som helst och där blev jag förälskad i Nordens skogar.

Även riktigt många år senare tycker jag fortfarande om träningsläger, även om min tempo och ambitionsnivå är helt annorlunda jämfört med 80-talet. Där finns nånting med att ge sig ut dag efter dag med trötta ben i härliga skogar. Att ha löpkläder hängande in och utanför stugan. Och lukten i stugan av blötta skor och löpkläder (men inte Erics strumpor som får inte komma in). Plus man gör det med andra som också tycker att det är roligt. Det kommer att bli flera orienteringsläger - både tävlings- och träningsläger. Du hänger väl med?


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar