Ideella krafter i skymundan

Av: Leif M. | Datum: 2021-01-11 | Visad 753 gånger

Att vara en hyfsat stor idrottsförening som bygger på ideella krafter är alltid en utmaning och med närmare 500 medlemmar, som vi är i Järfälla OK, är det många som måste bidra för att verksamheten ska fungera. Det ska skötas träningar, ritas och uppdateras kartor, betalas räkningar, hanteras ansökningar, värnas markägarkontakter, ses till att det finns snitslar i boden, arrangeras tävlingar, ses över medlemsregister, informeras föräldrar, planeras för granförsäljning och mycket mycket mer.

Av klubbens medlemmar kanske 100-talet har något uppdrag i föreningen. En del märker man, andra agerar mer eller mindre helt i skymundan.

Idag hade jag anledning att besöka boden i Granskog för att lämna tillbaka en del skärmar efter en träningsaktivitet. Snöfallet hade varit påtagligt och det blev en promenad med lättare pulsande på vägen från mitt boende upp till vår klubbstuga. Hmm, tänkte jag, kommer det att vara svårt att komma in i boden efter snöfallet? Nja, det borde fungera. Väl framme ser jag genast att Granskog är omhuldat och snövårdat. Det har skottats på altanen, vid boden och på stigarna mellan husen. Utanför stugan står en snöskyffel, men ingen syns till…..

 Snöskyffeln inlånad från skidklubben, har vi någon JOK-skyffel?

Jag blir nyfiken, vem är ute och snöröjer så tidigt? Efter en stunds letande hittar jag en man nere vid Granskogstorpet, jag har koll på de flesta medlemmarna i klubben, men denne man har jag aldrig sett förut. ”-Är det du som har skottat?”, frågar jag. Han nickar jakande och säger, ”ja, jag är hustomten!”. Jag är då framfusig nog att fråga vad han heter och får till svar att han heter Tryggve Berglund.

 Tryggve tar en paus

Det är ett namn jag känner igen. Vad jag minns var han med på en nybörjarkurs för några år sedan och har efter det blivit medlem i vår klubb. Så mycket orientering har det inte blivit, istället har han ”rekryterats” in i Granskogsgruppen, en grupp som ser till stugornas inre och yttre. Trygge anlitades i höstas att röja busk och sly utanför stugan och utan att veta, gissar jag att det är Tryggve som snitslat i blått runt de numera skyddade hallonsnåren. Jag pratar en stund, får reda på att skidspår har lagts av Skidklubben under förmiddagen, tackar Tryggve för att han skottat och det han gör, knäpper ett par bilder och vandrar hemåt, glad i sinnet av att möta en eldsjäl i skymundan, en tidig måndagsmorgon i värsta pandemitid.

 Fint plogat i ett annars öde Granskog

I skrivande stund faller snön kraftfullt utanför fönstret, vad händer i morgon? Sannolikt är Tryggve på plats utanför stugan igen och plogar upp för oss andra, ser du honom, säg hej och tacka för det han gör, för det är han värd!


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

Tack Tryggve och alla andra som jobbar i skymundan.

skägget, 2021-01-15