JEFTA LANGERAK FÅR SILVA CARE MORE STIPENDIET

Av: Niklas S. | Datum: 2021-01-13 | Visad 610 gånger

Järfällas egen Jefta Langerak tilldelas Silva Care More stipendiet för sitt inkluderande sätt att föra sig på och den goda miljön han skapar

Jefta växte upp i Kungsängen som en av de fyra bröderna i familjen Langerak. Som många känner till utmärker sig medlemmarna i familjen för deras vänlighet, empati och ödmjukhet. Jefta har nu tilldelats ett stipendium just för sitt föredömliga uppförande. Priset som Jefta tilldelats heter Silva Care More och är ett stipendium som årligen delas ut till en orienterare eller orienteringsförening som gjort något extra relaterat till miljö, inkludering eller jämställdhet inom orienteringssporten.

Motiveringen till varför Jefta tilldelades stipendiet löd såhär:

“Jeftas fokus ligger alltid på att få med så många som möjligt och på att se till att ingen lämnas utanför. Han är alltid den första att välkomna och prata med nya personer och få dem att känna sig som en del av klubbgemenskapen. Han är en person som verkligen bryr sig. Flera gånger under året har han även stått upp mot dåliga skämt om andras etnicitet, kön och sexuella läggning.”

Ni som har varit med i klubben ett tag känner förmodligen till Jefta, men det är kanske inte alla som gör det. Så för att ni skall få lite mer koll på vem Jefta är följer nedan ett reportage om Jefta skrivit av två personer som fått den stora äran att lära känna honom.

Startpunkten

Jefta växte upp i Sylta, Kungsängen, tillsammans med sina tre bröder: Isak, Benjamin och Johan. Under sin uppväxt tränade han mycket med sina bröder och orientering var favoritidrotten. När det sedan var dags att välja gymnasium var valet självklart: det blev orienteringsgymnasiet i Farsta (som nu tyvärr är nedlagt).

Tränare på Järfälla orienteringsgymnasium

Efter studenten och sina äventyr som volontärarbetare i Indien tog Jefta över som tränare på Järfälla gymnasium. Under sina två år som tränare arrangerade han två till tre stycken träningar varje vecka i form av orienteringsövningar, intervall- och styrkepass. Jeftas styrkepass utmärkte sig genom den frekventa användningen av tabatas, en träningsform då man under 20 sekunder tränar aktivt och sedan vilar i 10 sec. Han introducerade flera övningar som innan dess varit relativt okända på Järfällas styrkepass såsom omvända burpees, hälnudd, 180 graders hopp och många andra. Under träningars inledning höll han alltid i löpskolning med övningar som exempelvis strutsgång, Ravelli och sidolöpning med höga knän. Genom Jeftas studenter har dessa övningar förts vidare och har sedan dess blivit en väldigt uppskattat inslag på Järfällas träningar. Utöver de högkvalitativa träningarna som han arrangerade lyckades han också motivera sina elever att alltid dyka upp. Ledarrollen är mångsidig och vi som haft Jefta som tränare tycker att han utmärkte sig i alla.

                                                      (Jefta och Oskar utslagna efter ett tufft intervallpass på Bolindervallen våren 2018)

Umeå tur och retur?

Året var 2018 och det var dags för Jefta att börja högskolan. Han valde att följa i sin bror Isaks fotspår genom att söka till Umeå universitet, där han nu läser till fysioterapeut. Han har under sin studietid tränat på ordentligt, även om träningen tagit sig nya former som bland annat skidor och gymnastik. Dock så har han inte glömt bort sina rötter och har alltid besökt Järfällas träningar under loven. Senast under det just gångna jullovet då han, Isak och Benjamin var med på flera av Palmis julträningar men också tog eget initiativ och arrangerade OL-intervaller i Hällkana och Hummelmora. Efter examen så hoppas vi självklart att åter se Jefta i Granskog, men det återstår att se.


                                                  (Jefta och Isak ser solen första gången på länge vid en av träningarna under jullovet)

Text: Niklas Svensson och Oskar Edvardsson

Foto: Niklas Svensson


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

Jättekul!
Keep up the good work!!

Johan, 2021-01-13