Äntligen stafett igen!

Av: Maria E. | Datum: 2021-05-02 | Visad 526 gånger

JOK hade med ett lag i herrkaveln av Elitstafetten som blev vårens ersättare till Tiomila. Upplägget var 3 nattsträckor på lördag kväll följt av 3 dagsträckor på söndagen. 45 herrlag till start och Järfälla kom på en fin 36:e plats med stafettens troligen yngsta lag till start: Jesper, Erik, Manne, William, Oskar och Niklas.

Bild från Svartnatta 2019.

Denna vår har även den blivit väldigt speciell med många inställda tävlingar. Helgen 1-2 maj har sedan länge varit planerad för Tiomila i Valdemarsvik, men det blev inställt pga covid-19. För några veckor sedan bestämdes det att som ersättning ha en elitstafett i Ärla-trakten med enbart inbjudna klubbar i en dam- och herrklass. Båda klasserna med 3 st nattsträckor på lördag kväll följt av omstart med 3 st sträckor på söndagen i dagsljus. Till vår stora glädje blev Järfälla OK utvalda att ha med ett lag i herrkaveln: “Äntligen får vi springa stafett ihop igen!”

Jesper Åkesson, Erik Bovallius, Manne Hammarberg, William Grunder, Oskar Edvardsson och Niklas Svenssons blev uttagna att representera klubben, fem juniorer och en senior - vi kan mycket väl varit det allra yngsta laget i stafetten.

Vår slutplacering blev tillslut 36 av totalt 45 startande lag. Stabila lopp av alla killarna, men en bit från topplopp av alla så potentialen finns att hävda sig ännu bättre.

Jesper startade i en frisk kväll i mörkret i Hälleforsnäs och var med bra i rygg på Sumpan till första radion. Men kroppen svarade inte riktigt och Jeppan fick ganska snabbt släppa ryggen på de framför. Han fortsatte dock kämpa på och tog sig imål efter att ha gjort en stabil teknisk prestation ensam i mörkret. Sedan sticker Erik iväg på sträcka två. Trots en sämre inledning lyckas han hålla ihop sin orientering och springa ikapp Kalle Bergman med över 6 minuter. Tyvärr är vi över 25 minuter efter och Manne får gå ut i omstarten med bland annat den rutinerade Mats Troeng. Manne gör ett stabilt lopp, men säger själv att “Fanns en högre växel fysiskt men kunde inte lägga i den utan att tekniken skulle bli lidande.”.

Till söndagen hade tävlingen flyttat plats till Sågarsvedet söder om Ärla. Likt lördagen så skulle denna dag bjuda på typisk mälarmårdsterräng med mycket öppna detaljerade höjder och tunga skvattrammossar. Söndagen var tänkt att vara en fin och solig vårdag, men väderprognosen ändrades med kort varsel och när William skulle ställa sig på startlinjen var det regn, snö och hagel som gällde. En genomkall William, som även slog upp en hand halvvägs, hade det tufft på slutet av sin sträcka och vi tappar lite mer tid än beräknat, men med bibehållen placering och växling samtidigt som tätlagen på sträcka 6. Nu har vädret växlat igen, solen börjar komma till arenan och vi börjar tina upp när det är dags för Oskar att ge sig ut. Han gick ut samtidigt som 2: an Gustav Bergman och 3: an Max Peter Beijmer. Både orientering och farten var bra och vi tappar nu marginellt på täten och plockar några placeringar igen. Niklas går i omstart på sista sträckan och springer även han bra och stabilt och håller placeringen trots en neslig spurtförlust mot långhårige Linus Bohman från Malung.

Är vi nöjda med våra prestationer och resultat? Ett av målen vi hade var ju att bli godkända och det klarade vi utmärkt. Ett annat mål var att bli bästa norrklubb, men där fick vi se oss besegrade av starka Attunda. Men vi kommer igen på det.

Hur gick det för övriga lag då? Jo, i herrklassen tog Stora Tuna genom Emil Svensk hem segern före Ravinens Bergman och Göteborgs Bejmer. Efter att ha sprungit stora delar av banan med Oskar förde Ek-Larsson in Södertälje som fin fyra. Femma slutade Ridefeldt och Linné efter att ha gjort en starkt upphämtning från tappet på förstasträckan. I damklassen bjöd OK Tisaren på en utklassningsseger. Genom säker orientering av ikonen Simone Niggli och Tjernlund-systrarna hade Sara Hagström och Göteborg ingen chans och de fick nöja sig med andraplatsen. Tre kom Majorna med Lina stand, fyra blev överraskningen Södertälje och femma blev Järla med Karro Ohlsson på sista.

På söndagen gick det även att springa en träningsbana, så under tiden William var ute gav sig även Erik, Jesper, Manne, Sofia, Mark och Nils ut i haglet. Kommentaren efteråt var att det var otroligt fin terräng och blev en skön träning trots vädret, ”hit ska vi ordna någon träningsdag”. Så håll utkik på hemsidan.

Resultat: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=34936&groupBy=EventClass

Livelox: https://eventor.orientering.se/Home/RedirectToLivelox?redirectUrl=https://www.livelox.com/Events/Show/62054/Elitstafetten?culture=sv-SE

Bilder: https://www.jarfallaok.se/bildgalleri/index.php?folder=2021%2FElitstafetten+1-2maj+2021

Text: Oskar och Maria Edvardsson
Bilder: Göran Reinholdsson, Mark Åkesson, Maria och Nils Edvardsson


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar