Anmälan till tävling – en till två veckor innan tävlingsdagen
För att tävla måste du anmäla dig till tävlingen. Din ungdomsledare hjälper dig med vilka tävlingar som är aktuella och med din anmälan.
Du kan också själv välja vilka tävlingar du ska springa. Gå till Eventor och titta i tävlingskalendern. Här finns alla tävlingar i Sverige listade. Anmälan sker också i Eventor. Du måste vara registrerad och ha användarnamn/lösenord för att själv kunna göra anmälan.
Järfälla OK betalar anmälningsavgiften för ungdomar, utom för flerdagarstävlingar där man räknar samman resultaten, till exempel O-Ringen. Sådana tävlingar betalar man själv.
Direktanmälan på tävlingsdagen
Du kan också anmäla dig direkt på arenan (tävlingscentrum) till Inskolningsklass (Insk) eller Utvecklingsklass (U1 eller U2). Du kan inte direktanmäla dig till tävlingsklass (D10/H10, D12/H12 och så vidare).
Om du vill springa längre och svårare banor kan du välja någon av de öppna motionsklasserna (ÖM1-ÖM9). Dessa får även vuxna springa.
Tävlingsinformation
Alla tävlingar använder internet för att sprida information. Gå till Eventor och leta dig fram till tävlingen. Där hittar du:
Starttid
För att ta reda på din starttid kan du prata med din ungdomsledare veckan innan tävlingen. Det går också bra att titta på startlistan i Eventor.
På tävlingsdagen
Försök att samåka till tävlingarna. Prata med dina kompisar eller din ungdomsledare.
Arenan, även kallad tävlingscentrum (TC)
Platsen där tävlingen genomförs och där alla deltagare samlas kallas traditionellt för tävlingscentrum (TC). Du hittar Järfälla OK:s löpare genom att titta efter vår klubbvimpel som vi hänger upp för att alla ska samlas på samma ställe.
På TC finns det mesta som hör till tävlingen:
Elektronisk stämpling (Sportident eller Emit)
Alla tävlingar använder elektronisk stämpling, i Sverige så gott som alltid Sportident-systemet. Det ger många fördelar, bland annat får du reda på dina sträcktider och kan jämföra ditt lopp med dina kompisars. Det underlättar också mycket för arrangören eftersom datorerna gör all stämpelkontroll och allt räknearbete.
Om du inte har en egen Sportident-bricka så kommer du att få en hyrbricka. Det sker automatiskt; om du inte har uppgivit något bricknummer vid anmälan så ser arrangören till att det reserveras en hyrbricka. Om du vill kan du skaffa en egen Sportident-bricka, antingen genom Järfälla OK (kontakta ansvarig ledare i Ungdomssektionen) eller direkt från Sportident.
Det du behöver tänka på när du använder Sportident är:
![]() |
![]() |
Sportident löparbricka | Stämpling |
Start
Starten ligger ofta en bit från själva TC. Avståndet står alltid att läsa i tävlings-PM, vanligen mellan en och två kilometer. Ibland finns det flera startplatser, se då till att du går till rätt. Om du vill följer någon av ungdomsledarna eller någon av de äldre ungdomarna dig till starten.
Det är alltid tydligt skyltat och snitslat med plastband i olika färger till de olika starterna. Om det är 1,5 km till start behöver du omkring 30 minuter på dig för att värma upp, gå på toa, knyta skor med mera. Vid start kan man lämna överdragskläder (bra om det är dåligt väder); de körs sedan tillbaka till TC så att du kan hämta dem när du kommit i mål.
Vid start finns en klocka som visar "Gå fram-tid". Om du startar klockan 11.24 och det står "11.24" på den klockan ska du gå in i startfållan (startfålla 1 nedan) och gå fram till din klass. Sedan går du framåt en startfålla i taget när startsignalen ljuder. Funktionärerna vid starten hjälper gärna till om du är osäker.
Sammanfattningsvis händer det här vid starten:
Start vid direktanmälan
Om du direktanmält dig på tävlingsdagen (Insk-, U- och ÖM-klasser) så har du fri starttid. Det här händer då vid starten:
I skogen
I skogen tar du det lugnt och tänker i första hand på orienteringen. Det viktigaste är att orientera rätt!
När du hittar din kontroll gör du så här:
Kodnummer
På din kontrolldefinition finns alla kontroller uppräknade. Där står:
|
![]() |
Mål
När du går i mål ska du målstämpla. Sedan läser målfunktionären av din Sportident-bricka.
Kartan får du ta med dig hem. Det är kul att samla alla tävlingskartor i en pärm där du också kan skriva in resultatet.
Resultaten sätts upp på TC och de finns förstås på internet. Titta på Eventor och WinSplits Online.
Dusch och ombyte
När du gått i mål duschar du och byter om. Ibland ligger duschen en liten bit bort, då är det snitslat dit med plastband.
Efteråt
Efter loppet är det gott med lite mat och dricka. Det finns att köpa i ”markan” men ta gärna med dig några smörgåsar, en banan och kanske en termos med choklad.
Utrustning
För att springa orientering behöver man inte mycket utrustning. Det räcker med vanliga träningskläder, bra skor och en kompass. Det här behöver du ha med dig till tävlingen:
Om du vill kan du också skaffa:
Inköpsställen
De vanliga sportaffärerna har begränsat utbud av orienteringsutrustning. Här finns några inköpsställen:
Lycka till i skogen!
Järfälla OK ©2023 info@jarfallaok.se LoggenD:9, T:313.750013